Hayır, hayatın bir oyun olup olmadığını yazmayacağım, yazımın içeriği birçoğumuzun tanışık olduğu iskambil kâğıtları ve oynadığımız oyunlar. Bir destesi ya da iki destesi ile coğrafi farklılıkları, kültür ve alışkanlıklar farklı olsa da, oynadığımız oyunlar vardır. Bazı oyunlar için tek deste oyun kâğıdı kullanırız bazı oyun için iki deste oyun kâğıdı ile oynarız. Dünyamızın ekseriyeti bu oyun kâğıtlarıyla tanışıktır, satranç, tavla, dama oyununu bildikleri gibi. İskambil kâğıtlarının bir takımı 52 adettir ve farklı resimlere, işaretlere, sayı ve sembollere sahiptir ki, oyun oynamasını biliriz ama pek çoğumuz bu ayrıntıyı bilmez.
..
İskambil kartları, bir tarım takvimi düzenlemesidir. Bir yılda 52 hafta olduğu için her kart 1 haftaya karşılık gelir.
Kart renkleri dört mevsimi temsil eder.
Her rengin 13 tane olması bir mevsimde 13 hafta olmasına karşılık gelmekte.
Her renk kartlarını sıra ile topladığımızda;
(1+2+3+4+5+6+7+8+9+10+ 11(vale)+12(dam)+13(rua)=91 eder, bu da bir mevsimdeki gün sayıları toplamına eşittir.
Yılda 4 mevsim olduğuna göre 91×4=364 gün eder ki bir yıla karşılık gelir. 2 adet joker bulunur, bunlardan birisi yılı tamamlar, diğeri 4 yılda bir gelen artık yılın gün sayısını.
Her mevsim rua ile temsil edilir, mevsim değişikliğini as sağlıyor. As 1. hafta, ikili 2. hafta, üçlü 3. hafta… düzenin de devam eder.
Oyun kâğıdı, iskambil kâğıdı ya da sadece iskambil, 52 kartlık bir desteden oluşur. Bu elli iki kâğıtta 4 tane temel simge vardır. Bu simgeler maça, kupa, karo ve sinektir.
4 simgeden her bir simgeye ait 13 kart bulunur. Bunlar 1’den 10’a kadar sayılar ve ardından bacak (vale), kız (dam) ve papaz (rua) olarak sıralanır.
Popüler teorilerden birinde ise dünyanın doğal düzeni ile ilişkilendirme yapılmıştır. Destede, 4 farklı grup olması 4 mevsimi, 52 kart olması yılın haftalarını ve her grubun 13 karttan oluşması ayın döngüsünü sembolize ettiği iddia edilir.
..
İskambil kâğıtları ile alakalı bir yazıyı neden kaleme aldım, ekseri bu iskambil kâğıtlarıyla tanışık olsak da mevsimlerle alakalı takvimsel ayrıntılarla alakalı bilgiye sahip değilizdir. Bilsek ne olur serzenişiniz de haklılık var elbette, gereksiz bilgi denilmeyecek kadar da derinlik içeriyor, yeni nesil her ne ile alakadar ise etkileşimlerini de bilgilerini de öğrenmek istiyor, çok önemli değil ama bilmekte fayda var.
Mir Murat Demir